Что Такое Силос?

16 July 2019
 
Silo toptan malzemelerin korunduğu, saklandığı veya depolandığı bir yapıdır ve işletmenin büyüklüğüne göre inşa edilir. Bu sayede birçok tahıllar ekşitilerek saklanır. Ekşitme sayesinde tahıllar bozulmadan uzun süre saklanabilir. Silo, özel usullere göre yapılmış, silindir biçiminde yüksek bir yapıdan ibarettir. Buğday, mısır gibi bakliyatların saklanmasında büyük önem taşıyan çelik silolar dar alanda binlerce tonluk ürünün uzun süre bozulmadan korunmasını sağlıyor. Çelik silolarda mamuller bir yıl boyunca tarladan yeni hasat edilmiş gibi muhafaza edilebiliyor. 300-350 metrekarelik bir siloda 6 bin tonluk ürün rahatça stoklanabilirken ürünün bayatlamasının ve kanserojen madde içermesinin de önüne geçiliyor. Yağmurda ıslanmaktan, sıcakta ısınmaktan ve bitlenmekten uzak ortamda korunan ürünler aylar sonra ilk günkü tazeliğiyle tüketiciye sunulabiliyor.
 
Silonun Tarihçesi!
İlk silolar Avrupa’da XIX. yüzyılın ikinci yarısında yapılmaya başlanmıştır.. Bunlar daha çok toprakta açılan kuyulardan oluşmaktadır. 1873’te bir Amerikalı toprak üstünde silo yapmayı denemiştir. Bu silo dört köşe bir yapıya sahipti. Ancak köşeli oluşu iyice doldurulmasına engel oluyordu. Bunun üzerine siloların silindir biçiminde yapılmasına başlandı. Bu gelişmeyle birlikte siloların önü de açılmış oldu.
 
Siloya Tahıl Nasıl Doldurulur?
Siloya konacak tahıl, ya emici ya da taşıyıcı bir düzenle tepeye kadar yükseltilir, siloya buradan doldurulur. Kapaklar dereceli olarak bulunmaktadır. Yani yukarıdan aşağıya doğru birçok kapak vardır. Boşaltma işi en üst kapaktan başlayarak yapılır. Siloların en büyük faydası tahılların gereği gibi havalanmasını ve asit düzenini sağlamaktır. Eğer silodaki tahılda gereği kadar asit laktik ve fermantasyona elverişli karbonhidrat bulunursa başka türlü bir bozulma ve mayalanma olmaz. Asitlenme siloda saklanacak tahılların korunmasında faydalı olduğu için gerektiği zaman saklanacak maddenin cinsine göre silolara asit ilave edilir. İlave edilen asidin silonun her tarafına yayılması sağlanır. Mısır gibi bitkiler saplarıyla birlikte biçildikten sonra silolarda ekşitilerek saklanabilir.  Tahılların toplandığı silolar, taşıma ve yükleme kolaylığı bakımından genellikle liman ile demiryolları yakınlarında bulunur. Yer altında veya yer üstünde olmak üzere uygun bir materyalden yapılırlar. Tahıl siloları sıcaklığı ve rutubeti ayarlanabilen silolar olarak bilinirler. Silolara doldurulacak tahıl, özel emici veya taşıyıcı düzenle tepeye kadar yükseltilir ve doldurma işlemi tepe düzeyinden yapılmaktadır.
Silodan tahıl alınırken bölme kapağı açılır ve en üst bölmeden başlanmaktadır. Silo kapakları yukarından aşağıya doğru derecelenmiştir. Bu ölçek düzeyine göre istenen  miktarda tahıl boşaltılır ve kapaklar kapatılır. Silolar için en önemli özelliği, içerisinde bulunan yemle  dıştaki hava ve nem arasında  tam bir izolasyon sağlamasıdır.
Silo Sistemlerimiz her türlü depolama ihtiyacını karşılayacak şekilde üretilir. Dayanıklı ve kaliteli malzemeler kullanılır.Kullanım amaçlarına göre dizayn edilirler.
 
 
SiLONUN KULLANIM ALANLARI NELERDİR?
 
Endüstriyel Malzemelerde Çimento, kalsit, maden, pertokimya malzemeleri, tıbbi malzemeler, hap, kapsül, parfümeri kimyasalları,
 Kömür, kül, kömür, kömür tozu, soda, cam tozu, alçı, perlit, mermer tozu, plastik, polietilen, granül, ağaç talaşı, aktif karbon, 
Karbon siyahı ve seramik tozu gibi çok farklı alanlarda kullanılan malzemeler pnömatik iletim ve taşıma için uygundur.
Gıda kullanımında Kahve, un, kepek, süt tozu, toz şeker, baharat, tuz, gluten, nişasta gibi toz yapıdaki gıda
ürünlerinin pnömatik taşıma sistemleri ile iletimi sağlanmaktadır.
Ortama herhangi bir toz, kırıntı dökülmediği için bakteri ve böcek oluşumu önlenmektedir.En hassas konuda en büyük hassasiyet göstergesi .
Tarım alanında kullanımı:
Buğday, Arpa,Özellikle ülkemizde mısır tarımı hayvansal protein üretimine büyük ölçüde katkıda bulunmaktadır.
Nohut, fasulye, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, bakla, bezelye, börülce ve soya baklagil ailesinden olan tarım ürünleridir. 
Yulaf, çavdar, darı,Susam,Pirinç,Kuruyemiş, Çeltik,Tohum, kestane, küspe, çiğit, kayısı çekirdeği, bakliyat, hayvan yemi,
yem katkısı gibi çeşitli tarım ürünleri silodan faydalanmaktadır.
 
SiLO TİPLERİ NELERDİR?
 
A)KULE TİPİ BETON VEYA ÇELİK SİLOLAR:
Yapı malzemesi olarak en fazla beton kullanılmakla birlikte, briket, taş, tuğla ve sac da kullanılabilir. Ahşap veya sacdan yapılmış silindirik silolar çok dayanıklıdır. Çelik sacla yapılan silolarda, hava ve su ile teması olan kısımlar kolay aşındıklarından, iç kısmın koruyucu bir madde ile kaplanması zorunluluğu doğar. Silindirik silolar için en uygun yapı silo malzemesi galvanizli oluklu sacdır. Ahşap malzeme ile yapılan siloların yatay basınca karşı dirençleri, duvar dışına yerleştirilen çelik halkalarla sağlanır.
Profesyonel işletmelerin düşünebileceği pahalı yapılardır. Bu tür silolarda en fazla otomatik  yemleme 
Yapılan yerden tasarruf zorunlu olduğu için ve işçiliğin pahalı olduğu yerlerde 
500-1000 tonluk kuleler halinde inşa edilmektedirler. Çelik malzeme kullanılabilir.
b)YER ÜSTÜ BETON SİLOLAR:
Bu tür silolar yer üstüne tabanı beton, iki veya üç tarafı taş  bulunulabilen, dayanıklı inşaat  malzemelerinden inşa edilen genelde önü açık silolardır. İnşaat masrafları oldukça yüksektir ve inşası sırasında yan duvarlara
Uygun meyil vermek şart olmuştur. Ayrıca silo üzerine  kum torbaları, kamyon lastikleri konularak silajın hava almasını engellemiş oluyoruz.
Sermayesi az olan ve küçük ölçekli işletmelerde tavsiye edilmemektedir. Ülkemizde en çok kullanılan silo tipi olarak kayıtlara geçmektedir.
Kullanış olarakda gayet kullanışlı bir silo tipidir.
C)TOPRAK ÜSTÜ SİLOLAR:
Bütçe açısından  uygun olan yani en ucuz silolardır ve en basit silolama şeklidir. Masrafı yoktur. Bu nedenle küçük ölçekli işletmelerde tavsiye edilmektedir.
Çünkü  sabit bir yatırıma hiç gereksinim yoktur. İşletme büyüdükçe, geliştikçe ve zenginleştikçe  daha emniyetli silolara geçilebilir. Büyük ölçekli işletmelerde kullanılmaz.
Ülkemizde küçük tarım işletmeleri hâkim olduğu için kule tipi sürekli silolar pek bulunmamaktadır.
özellikle kurak bölgeler için küçük boyutlu sürekli ya da geçici kuyu ve hendek siloların uygun olduğunu belirtmek mümkündür. Ayrıca sap ve saman balya siloları, tahta ve çit silolar 
ile plastik bez silolar maliyetlerinin düşük olması nedeniyle ülkemiz için önerilebilecek silo tipleridir.
 
 
My Silonun kullandığı Tahıl Depolama Siloları 
Düz tabanlı Silo:
Silo giriş kapısı, her siloda 2 adet bulunur. Birincisi; silo dolu iken çatıdan giriş sağlanmasında, diğeri ise silo boş durumdayken silo içine girişin sağlanabilmesi için, alttan ikinci ringde yer alır. Alt silo kapısının iç tarafında bulunan ve silo iç tarafına doğru açılan ikinci kapı sayesinde, silo dolu durumdayken kapının açılması engellenerek güvenli kullanım amaçlanmıştır.
Ticari konik tabanlı silo:
Silo çapı ve depolanacak ürün göz önünde bulundurularak 37°,  40°,  45° ve 60° olmak üzere dört farklı konik taban açısında üretim yapılır. Silolarda sık boşaltım yapılacaksa, konik tabanlı modeller tercih edilmelidir. Akış rahatlığı amacıyla tasarlanan konik tabanların açıları depolanacak ürünün cinsine, silo çapına, kullanım amacına bağımlı olarak değişir. Konik yapı sayesinde, boşaltım sırasında oluşacak zaman ve para kayıpları önlenir. Konik tabanlı silolar, iki gruba ayrılmaktadır: küçük kapasitedekiler; Ekonomik Konik Tabanlı Silolar, büyük kapasitedekiler; Ticari Konik Tabanlı Silolar olarak adlandırılır. Ticari Konik Tabanlı Silolar kapasitelerinin büyük olmasından dolayı, özel olarak tasarlanmış güçlü çelik konstrüksiyon yapısı sayesinde, silo yüklerini rahat bir şekilde taşır. Tahılınızı güvenli depolamanız için gerekli bütün tasarım detayları, ayrıntılı bir şekilde düşünülmüştür.
Ekonomik Konik tabanlı Silo:
Ciddi bir altyapı masrafı gerektirmemesinin yanı sıra, ihtiyaca göre değişik açılarda konik tabanlar üretilir. 
 
Silo yan duvarları ve duvar destek sacları (stiffener/kolonlar) 450gr/m² galvaniz kaplı, minimum 350N/mm² gerilime dayanıklı S350GD+Z kalitesinde yüksek performanslı çelikten imal edilir. Silonun kendi ağırlığı, silo dolum ve boşaltım sırasındaki yükleri, rüzgar ve deprem yükleri gibi siloda oluşan dikey yükün zemine rahat bir şekilde iletilmesi, özel tasarlanmış olan duvar destek sacları yardımıyla gerçekleşir. Mysilo’da kullanılan duvar sacları, 65mm oluk aralığı ile şekillendirilerek dünyanın en dar oluklu duvar sacı olma özelliğini elde eder.
 
Çiftlik tipi Silo:
Mysilo çiftçilere özel yepyeni bir ürün olan çiftlik tipi siloları ekonomik çözümler arayan çiftçilerin beğenisine sunmaktadır. Mysilo Çiftlik Tipi Siloları, hasat zamanı tarladan alınan ürünlerin depolaması dikkate alınarak üretilmiştir. Alt yapı ve taşıma sistemi basit olmasından dolayı oldukça ekonomiktir.
Mysilo, Çiftlik tipi silolara özel, geniş ürün yelpazesi sunmaktadır. Siloların 3,66m çaptan 16,50m çapa kadar maksimum 13 ring yüksekliğinde 2.500 m³ kapasiteye kadar üretimi yapılmaktadır. Silo yan duvarlarına ait saclar, 600gr/m² galvaniz kaplı, minimum 350N/mm² gerilime dayanıklı S350GD+Z kalitesinde yüksek performanslı çelikten imal edilir. CE standartlarına uygun olarak üretilen Mysilo Çiftlik Tipi Siloları EN 1090 kalite belgeleriyle Avrupa standartlarında üretilmektedir.
Yem Siloları:
Yem siloları ihtiyacınız olan en ergonomik yem depolama araçlarıdır. Yemi, her türlü tehlikeye karşı koruyarak maksimum verim almanıza yardımcı olur. Çapları 1,83m ile 3,66m arasında değişen yem siloları, maksimum 77m³ kapasiteye kadar çıkar. Düşük maliyet, kolay montaj, tasarım ve üretim detaylarında bulunan diğer kullanım avantajları ile yem siloları uzun süre, güvenli hizmet sunar. 
 
Mysilo’da kullanılan duvar sacları, 65mm oluk aralığı ile şekillendirilerek dünyanın en dar oluklu duvar sacı olma özelliğini elde eder.
 
Silo içinde bulunan yemin duruş açısı göz önünde bulundurularak tasarlanan ve üretilen 40° açılı olan yem silosu çatıları, 30° açıdaki standart silo çatılarına göre daha fazla ürün depolama imkanı tanır.
 
 
This website uses cookies to provide you with a better service. See the Cookie Policy to change your cookie preferences and learn more about cookies. Please note that if you change the cookie settings, some features of the website may lose their functionality.